Go to EN version

AeroSolSys

   Programul de Cercetare - Dezvoltare - Inovare
Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata - STAR84/ 2013 

Home

  
Etapa 1 - 2013

Etapa 2 - 2014

Etapa 3 - 2015

Etapa 4 - 2016


Descrierea Generala
Selectie:

   1.
Structura unei statii
   2.
Reteaua de monitorizare
   3.
Energia seismica
   4.
Analiza multidisciplinara
   5.
Informatii in timp real
   6.
Seismicitatea vranceana
   7.
Diseminare
   8.
Referinte
   9.
Copyright      Sistem complex de monitorizare multidisciplinara a norilor, aerosolilor si a radiatiei solare in corelatie cu activitatea seismica vranceana

       Etapa 4 - 2016


        Etapa 4  demonstreaza functionalitatea monitorizarii multidisciplinare pe baza evaluarii datelor furnizate de sistemul integrat. Rezultatele au fost diseminate prin participarea cu postere la EGU 2016, IBWAP 2016 si lucrari publicate sau predate spre publicare in reviste ISI si de specialitate.
      Se analizeaza date provenite din monitorizarea atmosferica (ionizare, radiatia solare, nori, radon, camp electric), terestra (curenti telurici, camp magnetic) si satelitara.
        Proiectul pune in evidenta interdependenta dintre ionizarea atmosferiei, radiatiile solare, variatiile din spectrul vizibil, temperatura, umiditate, presiune atmosferica, viteza  si directia vantului, variatiile curentilor telurici, variatiile campului magnetic local si ale infrasunetelor din aer, variatiile campului electrostatic atmosferic, variatiile deformarii scoartei determinate cu inclinometre si masuratorile ULF.
       Analiza datelor urmareste si posibilitatea determinarii unor precursori seismici prin comparatie cu seismicitatea locala vranceana. In general se realizeaza o detectie a evenimentelor legate de modificarea unor parametrii monitorizati care pot fi rezultatul unui stres tectonic local, a unor fenomene meteorologice sau a modificarilor climatice pe scara larga.
       Un efect ale furtunilor geomagnetice se refera la propagarea undelor radio. Indicele Kp caracterizeaza amploarea furtunii geomagnetice si perturbarea campului geomagnetic. In exemplu urmator prezentam cazul Kp = 7 (16/10/25) si semnalele inregistrate la sol de camp magnetic, ionizare a atmosferei, unde radio ULF si radiatia solara.

Kp = 7

Nu se observa efecte directe ale furtunii magnetice asupra undelor ULF, ionizarii aerului sau radiatiei solare inregistrate la sol. Variatiile campului magnetic indica amplitudinea perturbatiei geomagnetice.
       Figura urmatoare prezinta o parte din semnalele precursore cutremurului din 16/09/23, Ml = 5.4R, H = 95 Km.

M54 Vrancea
 
Cutremurul a fost precedat de o furtuna geomagnetica si de variatii ale campului teluric si ale ionizarii aerului. La aceste date se adauga  informatiile meteo, acustice, ULF si CO2.
Variatiile radonului sunt prezentate in figura urmatoare.

Radon

In statia VRI trei senzori acustici au inregistrat vibratiile produse de sol. Cu cateva ore
inainte de cutremur s-au produs zgomote precursoare.

Acoustic Record

Structura datelor si procesul de detectie al evenimentelor sunt descrise in articolul Detection of Events in a Multidisciplinary Network Monitoring Vrancea Area.

Exemple (format date text, compatibil Excel):
CO2
Radiatie Solara