Go to RO version

AeroSolSys

Programme for Research-Development-Innovation
for Space Technology and Advanced Research - STAR


84/ 2013Home

Descriere generala
Selectie:
   1.
Structura unei statii
   2.
Reteaua de monitorizare
   3.
Energia seismica
   4.
Analiza multidisciplinara
   5.
Informatii in timp real
   6.
Seismicitatea vranceana
   7.
Diseminare
   8.
Referinte
   9.
Copyright     Sistem complex de monitorizare multidisciplinara a norilor, aerosolilor si a radiatiei solare in corelatie cu activitatea seismica vranceana


4. Analiza multidisciplinara    Figura 4 descrie o analiza globala a unor semnale multiple. Monitorizarea seismoacustica inregistreaza semnale scurte urmate de reactia cainilor cu 4-5 ore inainte de cutremur (figura 5).

 
Graphs


    Figura 4.  Software pentru analiza fenomenelor precursoare
 
         Pentru masurarea campul teluric utilizam perechi de electrozi ingropati in pamant (figura 4).  "Meteo data" (notatie figura 4) provin de la statiile nostre meteorologice (Plostina, Vrancioaia, Nehoiu, Odobesti). Reteua de magnetometre INCDFP monitorizeaza campul geomagnetic. DGD-K sunt de la reteaua de sateliti NOAA. Seismicitatea este prezentata prin ML si H ( ultimele doua forme de unda, figura 4). O retea de infrasunete Chaparral inregistreaza cutremure si alte semnale din aer (PLOR1).
            Microfisurile din roci genereaza unde elastice ca urmare a stresului tectonic. Aceste unde au o amplitudine mica si o frecventa mare [6]. Urmatoarea inregistrare a fost facuta cu o rata de esantionare de 20 Khz iar filtrul trece-sus utilizat este la 5 Khz. Animalele cu o forte buna abilitate a auzului reactioneaza la aceste sunete (exemplu in figura 5).

Animals reaction 
   Figura 5.  Seismoacoustic signal [7]

               Stresul tectonic genereaza ioni in zonele epicentrale. Am inceput monitorizarea ionilor + si - dar avem nevoie de timp pentru a face o estimare.