Go to EN version

AeroSolSys

   Programul de Cercetare - Dezvoltare - Inovare
Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata - STAR84/ 2013 

Home

  
Etapa 1 - 2013

Etapa 2 - 2014

Etapa 3 - 2015

Etapa 4 - 2016


Descrierea Generala
Selectie:

   1.
Structura unei statii
   2.
Reteaua de monitorizare
   3.
Energia seismica
   4.
Analiza multidisciplinara
   5.
Informatii in timp real
   6.
Seismicitatea vranceana
   7.
Diseminare
   8.
Referinte
   9.
Copyright      Sistem complex de monitorizare multidisciplinara a norilor, aerosolilor si a radiatiei solare in corelatie cu activitatea seismica vranceana

       Etapa 3 - 2015


        Etapa 3 testeaza infrastructura si valideaza datele. Statiile de monitorizare actualizate sunt prezentate in figura urmatoare.

 Vrancea faults


         Statiile :
 
MLR     Muntele Rosu,  actualizata
COVR     Covasna Voinesti, noua
PLOR7 Plostina 7, new
PLOR4 Plostina 4, actualizata
VRI
Vrancioaia, actualizata
LOPR Lopatari, actualizata
NEHR Nehoiu, actualizata
ODBI Odobesti , actualizata
                    
au fost actualizate cu echipamente noi de achizitie.

Nume
Locatii
Senzori
BISR

Bisoca

Senzori seismici de accelerație și viteză, acustic aer - sol, radio ULF, infrasunete, câmp magnetic, clinometru, radon, temperatură, umiditate

LOPR

Lopătari

Acustic, radon, clinometru, temperatură, umiditate, presiune aer.

NEHR

Nehoiu

Senzori seismici de accelerație și viteză, acustic, clinometru, radon, temperatură, umiditate, ionizare, stație meteo, CO2.

MLR

Muntele Roșu

Senzori seismici de accelerație și viteză, clinometru, radon, temperatură, umiditate, câmp magnetic X, Y, Z, acustic, radio ULF.

COVR

Covasna

Senzori seismici de accelerație și viteză, radio ULF.

PLOR4

Ploștina

Senzori seismici de accelerație și viteză, acustic, infrasunete, temperatură în aer și foraj, stație meteo, ionizare aer, câmp teluric, câmp  electrostatic în aer, clinometru.

PLOR7 Ploștina

Senzori seismici de accelerație și viteză, infrasunete, temperatură în aer, ionizare aer, radio ULF, video pentru urmărirea norilor și a cerului, radiometru pentru monitorizarea radiației solare directe și reflectate.

VRI

Vrâncioaia

Senzori seismici de accelerație și viteză, acustici sol – aer pe direcțiile V și H, infrasunete sol și aer, temperatură în aer și sol, stație meteo, ionizare aer, câmp teluric, câmp  electric scalar, câmp magnetic scalar și triaxial, clinometru, radon, umiditate, radio ULF,  ionizare aer, radiație solar directă (piranometru), video pentru urmărirea cerului.

ODBI

Odobești

Senzori seismici de accelerație și viteză, acustic, stație meteo, radon, temperatură, umiditate, clinometru.


        Primul test al functionarii retelei a fost explozia unui meteo deasupra zonei Vrancea. Statiile seismice au inregistrat undele de soc:
 

meteor explosion over Vrancea zone


  S-a produs o explozie principala si alte doua secundare. Figura urmatoare arata inregistrarile facute de senzorii seismici.

meteor explosion, seismic waves

Corelatia dintre inregistrarile seismice si reactia retelei noastre multidisciplinare este prezentata in figura urmatoare:

meteor explosion, acoustic, electric field, ULF reactions


Propagarea undelor este afectata de conditiile atmosferice. Statiile meteorologice ne dau informatii asupra vantului (viteza, directie), umiditate, presiune atmosferica si precipitatii. Am avut variatii ale receptorului ULF, ionizarii aerului, campului electric si teluric.

meteor explosion, meteorological conditions


Un examplu al ionizarii aerului in Nehoiu dupa explozie este in figura urmatoare:

meteor explosion, air ionisation

Lumina stralucitoare creata de explozia meteorului a fost inregistrata de doua camere video care monitorizeaza continuu norii si cerul:

meteor explosion light

Explozia a creat unde acustice care s-au inregistrat in Odobesti, Vrancioaia si Bisoca. Exemplu pentru BISR (aer si sol):


                     sound meteor explosion

Un exemplu al monitorizarii radonului este in figura urmatoare. De asemenea. aparatul masoara presiunea aerului, umiditatea, temperatura si include un clinometru.

radon ODBI